‘Thuisbatterij heeft positief effect op netcongestie’

Positief effect thuisbatterij

De thuisbatterij heeft het merendeel van de tijd een positief effect op netcongestie en zorgt maximaal 5 procent van de tijd voor hogere pieken op het stroomnet. Dat meldt ESNL naar aanleiding van een kennissessie.

Energy Storage NL (ESNL) organiseerde eerder deze maand een kennissessie rond thuisbatterij waarbij onder meer het ministerie van Klimaat en Groene Groei, Vereniging Eigen Huis, de netbeheerders en het bedrijfsleven aanwezig waren.

Sprintteam
Tijdens de kennis lichtte het ministerie hoe binnen het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) via de actielijn ‘Beter benutten kleinverbruikers’ wordt ingezet op het verlagen van piekbelastingen op het laagspanningsnet.

Binnen het actieprogramma wordt onder meer gewerkt aan de ontwikkeling van een aangepast nettarief, het afspreken van technische maatregelen en scherpere communicatie naar kleinverbruikers. Bovendien worden binnen het LAN de randvoorwaarden ontwikkeld worden voor de netbewuste inzet van thuisbatterijen.

Communicatieprotocol
Tijdens de kennissessie belichtte netwerkbedrijf Alliander het perspectief van de netbeheerders. ‘Hierin werd duidelijk dat de netbeheerder herkent dat de thuisbatterij het overgrote merendeel van de tijd een positief effect heeft op netcongestie, maar voor maximaal 5 procent van de tijd voorziet dat er wordt gezorgd voor hogere pieken op laagspanningsniveau’, aldus ESNL. ‘Naast de eerdergenoemde aanpassing van de tariefstructuur, pleiten de netbeheerders voor de introductie van een communicatieprotocol dat hen in staat stelt in geval van dreigende leveringszekerheidsproblemen de elektriciteitshandel te beperken. Echter, in een lopende pilot verkent Alliander proposities om thuisbatterijen bij te laten dragen aan congestiemanagement en daarmee te voorkomen dat de noodknop ingezet moet worden.’

Vervolgacties
Tijdens de ESNL-kennissessie over thuisbatterijen zijn verschillende vervolgacties geïdentificeerd rondom het creëren van de juiste prikkels voor huishoudens, het komen tot technische afspraken over – minimaal – net-neutrale inpassing, en het borgen van fysieke en digitale veiligheid.

De eerste actie die wordt opgepakt is het opzetten van een sprintteam, dat de taak krijgt om op korte termijn te komen tot een afspraak over netbewuste aansturing van thuisbatterijen.