Financiering rond van grootste zonnepark Nederland met ruim 330.000 zonnepanelen

zonnepark

De financiering van het grootste zonnepark van Nederland dat straks 200 megawattpiek zonnepanelen herbergt, is rond. Dat melden projectontwikkelaar Novar en Coöperatie Eekerpolder.

Zonnepark Eekerpolder in de provincie Groningen vergt een investering van 100 miljoen euro en de bouw start in februari. De laatste van de ruim 330.000 zonnepanelen zal in 2026 geïnstalleerd worden, want de oplevering is in mei 2026 voorzien. De zonneweide beslaat een totale oppervlakte van ruim 160 hectare, waarvan zo’n 70 hectare in de gemeente Midden-Groningen en 90 hectare in de gemeente Oldambt.

18 hectare voor natuur
Coöperatie Eekerpolder is al vanaf de start nauw betrokken bij het project en werd in september 2022 voor de helft eigenaar van het zonnepark. Bij de totstandkoming is nauw samengewerkt met de betrokken gemeenten, de provincie Groningen, Waterschap Hunze & Aa’s en omwonenden. Dit heeft geresulteerd in het gebruik van 18 hectare voor natuur, onder meer in de vorm van natuurvriendelijke watergangen en oevers. Daarvan wordt 10 hectare opengesteld zodat het energielandschap kan worden beleefd, onder meer met een nieuwe fietsroute én een voor de omgeving vrij toegankelijke groenstrook.

‘Zonnepark Eekerpolder is niet alleen een mijlpaal in omvang en capaciteit, maar ook in de wijze waarop samenwerking en duurzaamheid hand in hand gaan’, stelt Erik Nederhoed, projectdirecteur van Novar. ‘Dankzij de intensieve samenwerking met Coöperatie Eekerpolder, gemeenten, de provincie en alle betrokken partners hebben we een energielandschap ontwikkeld dat niet alleen energie produceert, maar ook ruimte biedt aan natuur, recreatie en innovatie.’’

Batterij
Zonnepark Eekerpolder wordt in de toekomst uitgebreid met een batterij die Novar in hetzelfde plangebied ontwikkelt. Midden in het zonnepark is Novar al sinds mei 2024 bezig met de bouw van een elektriciteitsstation. Dit zogeheten gesloten distributiesysteem (gds) is de hoogspanningsaansluiting naar TenneT. Het gds biedt een oplossing voor regionale netcongestie, doordat het elektriciteitsnetwerk van netbeheerder Enexis niet belast wordt.

Via het gds kan de geproduceerde elektriciteit regionaal worden ingezet. Zo kan de stroom van het zonnepark gebruikt gaan worden om de batterijopslagsystemen mee op te laden. Ook worden mogelijkheden onderzocht om op deze manier grootzakelijke bedrijven in de regio van energie te voorzien.

Aansturen
Het financieringstraject is mede mogelijk gemaakt dankzij Rebel en DLA Piper. De projectfinanciering is gerealiseerd in samenwerking met Rabobank, met juridische en technische begeleiding van Stek Advocaten, K&S Ingenieurpartnerschaft Krug und Schram en Riskonet. Fonds Nieuwe Doen heeft via het Fonds Ontwikkelkosten Energiecoöperaties Groningen een ontwikkellening aan Coöperatie Eekerpolder verstrekt ten behoeve van het project.

De bouw van het project wordt uitgevoerd door BELECTRIC, terwijl PMP Duurzaam Verzekeren de projectverzekering faciliteert. Klaer is aangesteld als asset manager en zal het onderhoud en het technisch en commercieel beheer uitvoeren. De geproduceerde elektriciteit wordt de eerste 5 jaar afgenomen door Eneco. Daarnaast zal Eneco het zonnepark aansturen en inzetten op verschillende energiemarkten.

Jupiter Batterij Installatie Aanvraagformulier

Hoeveelheid kWh
Aantal Jupiter Batterijen