Netbeheerders: batterijen kun wél rol spelen bij afnamecongestie

energieopslag

Batterijen kunnen wél een belangrijke rol spelen bij afnamecongestie. Dat stellen de Nederlandse netbeheerders en energieopslagbedrijven in een brief aan de Tweede Kamer die debatteert over het volle stroomnet.

Naar aanleiding van Kamervragen van Pieter Grinwis (ChristenUnie) stelde minister Hermans afgelopen september dat de huidige generatie batterijen geen betrouwbare en betaalbare oplossing zou zijn om de problemen met netcongestie voor de afname van stroom op te lossen.

Extra onderzoek nodig
Branchevereniging Energy Storage NL en de koepelorganisatie van de Nederlandse netbeheerders zijn het daar niet mee eens. Zij stellen juist wel te verwachten dat batterijen een rol kunnen spelen bij afnamecongestie.

Vanwege snelle veranderingen in de batterijtechnologie moet er volgens Energy Storage NL en Netbeheer Nederland extra onderzoek worden gedaan naar de rol die batterijen kunnen spelen bij afnamecongestie. Afhankelijk van de onderzoeksuitkomsten kan het beleid van batterijen bij afnamecongestie herzien worden en kan bepaald worden hoe batterijen in deze situaties gestimuleerd kunnen worden. Deze actie kan wat hen betreft onderdeel worden binnen het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN).

De 2 organisaties pleiten voor verder onderzoek op 3 punten uit het rapport van CE-Delft: betrouwbaarheid, betaalbaarheid en schaalbaarheid en uitvoerbaarheid.

Betrouwbaarheid: een van de oplossingen
Allereerst concluderen de onderzoekers van CE Delft dat de stimulering van batterijen geen betrouwbare maatregel is omdat de gemiddelde netcongestieduur langer dan 8 uur duurt, terwijl batterijen op maximaal vermogen ‘maar’ 4 uren afnamecongestie kunnen verlichten.

Dit klopt volgens Energy Storage NL en Netbeheer Nederland weliswaar en daarmee is een batterij wellicht niet dé oplossing, maar juist één van de oplossingen om afnamecongestie te verlichten. Vooral ook in regio’s waar de gemiddelde netcongestieduur lager is.

Betaalbaarheid: prijs gehalveerd
CE Delft concludeerde dat batterijopslag een te dure maatregel is om afnamecongestie te verminderen, ook daar denken de 2 brancheorganisaties anders over.

‘We zien dat de batterijprijs extreem aan het dalen is. Het afgelopen jaar is deze prijs gehalveerd, waardoor batterijen wel degelijk een kosteneffectieve maatregel zijn, zeker gezien de financiële nevenschade voor bedrijven die anders niet kunnen produceren of verder kunnen verduurzamen.’

Schaalbaarheid en uitvoerbaarheid: voorrang verlenen
CE Delft concludeert in het onderzoek dat batterijen niet snel realiseerbaar zijn, maar met de intreding van maatschappelijk prioriteren en daarmee het voorrang verlenen van ‘batterijen’ als congestieverzachter in de wachtrij, wordt het volgens Energy Storage NL en Netbeheer Nederland mogelijk om batterijen – onder de juiste voorwaarden – juist versneld neer te zetten.

Jupiter Batterij Installatie Aanvraagformulier

Hoeveelheid kWh
Aantal Jupiter Batterijen