De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft in de Eerste Kamer vragen gesteld aan minister Hermans voor Klimaat en Groene Groei over hoe zij in de nabije toekomst de uitrol van thuisbatterijen gaat stimuleren.
Eigenaarschap transitie
De onderzoekers van CE Delft en Witteveen+Bos stellen op basis van berekeningen dat een buurt- of thuisbatterij vrijwel nooit binnen 15 jaar wordt terugverdiend. De BBB-fractie vraagt daarom of minister Hermans een regeling overweegt om de aanschaf van buurt- of thuisbatterijen te stimuleren. Eerder diende Henk Vermeer – Tweede Kamerlid namens de BBB – al een motie in om een stimuleringsplan om de uitrol van thuisbatterijen aan te jagen.
De Eerste Kamerleden van de BBB willen van minister Hermans verder weten welke regels de aanschaf van een thuis- of buurtbatterij bemoeilijken. ‘Bent u bereid om te kijken hoe u de regeldruk dan wel de fiscale druk op dit punt kunt verminderen?’, vragen de BBB’ers.
Inpassen in stroomnet
De senatoren in de Eerste Kamer van de ChristenUnie willen weten welke stappen minister Hermans neemt om ervoor te zorgen dat thuis- en buurtbatterijen worden ingepast in het stroomnet zonder de congestieproblemen te verergeren. De fractie wil weten of Hermans de benodigde beleidskaders in ontwikkeling heeft.
De onderzoekers CE Delft en Witteveen+Bos adviseren in hun rapport om voor de stimulering van thuis- en buurtbatterijen de salderingsregeling af te schaffen. ‘In combinatie met deze maatregel worden methoden voor de afschaffing van dubbele energiebelasting geadviseerd, waardoor huishoudens gestimuleerd worden opgewekte energie direct te gebruiken of op te slaan. Bent u, naast het afschaffen van de salderingsregeling, ook voornemens de laatstgenoemde maatregel – verder – te onderzoeken en/of te implementeren’, willen de fractieleden van de ChristenUnie tot slot weten.