60 procent van de consumenten die in een huurwoning met zonnepanelen woont, is bewust bezig met het verhogen van het eigen gebruik van de stroom die zij opwekken. 26 procent is er zelfs dagelijks mee bezig.
Nog eens 17 procent houdt zich er wekelijks mee bezig, 13 procent maandelijks en 5 jaarlijks. 3 op de 10 huurders zeggen zich er niet bewust mee bezig te houden en 10 procent weet het niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Woonbond onder huurders.
606 huurders
De Woonbond vroeg 606 huurders naar hun mening over zonnepanelen, van wie 84 procent een woning huurt van een woningcorporatie en 16 procent van een commerciële verhuurder. Driekwart van de huurders zegt dat de zonnepanelen door of in opdracht van de verhuurder zijn geplaatst en driekwart heeft 9 of minder zonnepanelen.
Van de huurders die weten welke vergoeding per zonnepaneel zij betalen geeft 85 procent aan 2 euro of meer te betalen per zonnepaneel. De Woonbond stelt dat als dit bedrag hoger is dan 2 euro per maand, de zonnepanelen na afschaffing van de salderingsregeling meer kosten dan dat ze opleveren.
Blijven lonen
Tot slot vroeg de Woonbond de huurders ook of ze willen dat de verhuurder de zonnepanelen weghaalt als de salderingsregeling wordt afgeschaft. 32 procent wil dat de zonnepanelen gewoon blijven liggen, 38 procent weet dit niet en 30 procent wil dat ze weggehaald worden.
De Woonbond is het met het kabinet eens dat de salderingsregeling op de schop moet, maar is tegen het afschaffen per 2027 zonder dat er een eerlijk alternatief is. ‘Juist nu de huursector een inhaalslag maakt en steeds meer huurders zonnepanelen krijgen, valt het voordeel van het salderen hun niet toe en is het al snel onaantrekkelijk om zonnepanelen op je huurhuis te hebben’, aldus Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker Energie bij de Woonbond.
De Woonbond roept daarom in een petitie